Onderhoud en inspecties: Centix ontzorgt

Hoe u onderhoud en inspecties van materieel ook uitvoert – uitbesteed of in eigen beheer – u wilt dat het goed geregeld is. Dat betekent dat er op tijd onderhoud gepleegd moet worden en dat u graag wilt weten wanneer keuringen, kalibraties, justitie of inspecties moet uitvoeren. 


Bij Centix gaan onderhoud en inspecties hand in hand. Bij sommige objecten zult u jaarlijks of na een bepaald aantal draaiuren of kilometers onderhoud moeten plegen. Of wellicht voert u standaard keuringen en inspecties uit nadat materieel/ gereedschap terugkomt van de verhuur?

Materieel- en objectbeheer

Automatische meldingen

Hoe u uw onderhoud of inspecties ook uitvoert, zeker is: het is een uitdaging om dit manueel te moeten doen. U loopt dan het risico dat u materieel kwijtraakt en/ of keuringen misloopt. Met Centix bent u altijd bij: u behoudt het overzicht en krijgt automatische meldingen wanneer er weer gekeurd moet worden. Wat wilt u nog meer? Uw werkwijze wordt efficiënter en dat bespaart u een hoop tijd en kopzorgen.

Ploegam logo

Richard van Hoof van Ploegam:
“Met Centix hebben we nu een duidelijk beeld van onze onderhoudshistorie en krijg je automatisch een melding als een materieelstuk gekeurd moet worden.”

Centix ondersteunt u:

 • Met 150 onderhoud- en inspectieplannen
 • Automatische meldingen wanneer onderhoud en keuringen verlopen
 • Mobiele apps en uitgebreide rapportages
 • Koppelingen met allerlei NEN 3140 meetapparatuur
 • Ondersteuning van extern uitgevoerde inspecties en onderhoud

Hoe werkt het?

Duidelijk overzicht 

Op de stamkaart en in de overzichten van de objecten wordt op een duidelijke manier aangegeven wanneer een object toe is aan onderhoud of inspectie. Is het object groen? Dan is er geen aankomend onderhoud of keuring nodig. Bij oranje nadert er onderhoud of keuring en bij rood is het onderhoud of de keuring te laat of is er spraken van afkeur of einde van een levenscyclus.

 

Zijn er meerdere onderhouds- en inspectieplannen? Geen enkel probleem. U kunt moeiteloos op een object bijvoorbeeld zowel een kleine als grote beurt en APK registreren. Het object ‘kleurt’ aan de hand van het eerstvolgende onderhoud of inspectie. Naast het kleuren van het object kunt u naar de gebruiker en/of beheerder van het object aankondigingen en herinneringen sturen van het onderhoud en de geplande inspecties.

Willem Meulmeester van MSP Onions:

“Centix ondersteunt ons om onze groei ambities waar te maken”

Uitbesteden? Ook dan geeft Centix de juiste ondersteuning

Besteedt u onderhoud en inspecties uit? Centix ondersteunt u op meerdere manieren met het inlezen van extern uitgevoerd onderhoud en inspecties. Zo kunt u een externe partij toegang geven tot Centix die de gegevens kan bijwerken, waardoor uw data up-to-date blijft. Uiteraard kunnen we er daarbij voor zorgen dat u meldingen krijgt, zodra er veranderingen worden aangebracht. Zo kunt u met steekproeven controleren of inspecties en onderhoud verlopen zoals u dat wilt. Centix bevat bovendien batchimport, zodat u in één keer bijvoorbeeld uw brandblusserkeuringen kan inlezen. Ook is er een handige functionaliteit toegevoegd, waarmee u een onderhoudsrapport of certificaat direct uit uw mailbox in Centix kunt slepen.

Koppeling met meetinstrumenten en testbanken

Standaard ondersteunt Centix de koppeling van allerlei NEN 3140 meetapparatuur. Ook kunt u bijvoorbeeld testbanken van manometers, momentsleutels, trekbanken e.d. via de Centix API koppelen.

Uitdagingen Onderhoud- en inspectieplannen VS de oplossing in Centix

Uitdagingen Onderhoud- en inspectieplannen

Complexiteit van uw assets: Veel onderhouds- en inspectieplannen zijn gericht op het onderhoud van complexe en technische machines en materieel. Soms gaat het om een complete infrastructuur, een koelinstallatie of airco systeem. 

Oplossing in Centix

Eenvoud van oplossing Centix: In Centix kunt u elk onderdeel registreren en beheren, plus bijbehorende documenten uploaden en de onderhoudshistorie bijhouden. Heel handig, want uw monteur of operator kan direct via zijn mobiele app op de technische tekening het onderdeel aanklikken dat hij moet bijbestellen of dat hij gerepareerd heeft.

Gegevens bijhouden en terugvinden: Bij grote hoeveelheden gegevens is het vrijwel onmogelijk om dat handmatig bij te houden, hetzij in mappen of in Excel. Hoe kunt u dan zien hoe vaak een onderdeel is vervangen? Bij inspectie moet u zoeken naar de juiste informatie.

Data verzameling + analyse in Centix:  In Centix heeft u direct in- en overzicht op uw materieel, de uitgevoerde inspecties en onderhoud. U kunt zo de onderhoudshistorie bijhouden en op basis hiervan uw beslissingen maken. Hoe lang gaan bepaalde machines mee? Moet u alvast onderdelen bij bestellen? Wanneer plant u het onderhoud?

U moet voldoen aan wetgeving: Of het nu NEN 3140 is, ISO 9001, ISO 27001, u moet voldoen aan een bepaalde normering. Wettelijk gezien is het een vereiste dat onderhoud en inspecties tijdig gepland worden en goed gebeuren. Hoe zorgt u er zelf voor dat u bij een onverwachte controle direct de juiste gegevens boven tafel krijgt?

Centix geeft direct in- overzicht: Met een druk op de knop kunt u gegevens boven water krijgen, waar een controleur/ inspecteur om vraagt. Geen zoekwerk meer in mappen of Excelsheets, want u en uw klanten hebben zaken goed op orde met Centix.

Veranderingen in de markt: Hoe zorgt u dat u bepaalde ontwikkelingen in de markt bijbeent als u alles nog handmatig doet? Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, maar ook wetgeving en vereisten van verzekeringsbedrijven veranderen continu.

Centix blijft continu in ontwikkeling: Regelt u uw onderhoud- en inspectieplannen, uw beheer, in Centix? Dan bent u verzekert van continuïteit. Centix blijft continu innoveren en speelt daarbij ook in op actuele ontwikkelingen.

Kostenbeheersing: Geen overzicht is geen controle. Hoe plant u effectief inspecties en onderhoud in, wanneer machines en apparaten in gebruik zijn/ nodig zijn op projectlocaties. Het vinden van de juiste balans kan dan een uitdaging zijn. Zeker wanneer u de kosten laag wilt houden.

Met Centix bent u in control: U heeft in- en overzicht op uw inspectie en onderhoud. Efficiënt en papierloos uw monteurs/ inspecteurs plannen? Centix heeft een planning voor zowel personeel als materieel.

Centix is breed toepasbaar: Standaard onderhoud- en inspectieplannen

Dankzij de flexibele opzet van de onderhoud en inspecties is Centix zeer breed inzetbaar. Bijvoorbeeld in de woningbouw en het beheer en onderhoud van vastgoed en van relatief eenvoudige elektrotechnische en werktuigbouwkundige apparaten, gereedschappen en materieel tot en met complexe industriële installaties. Ook op het gebied van luchtkwaliteit, ziekenhuisbedden, voedsel, hygiëne, speel- en klimtoestellen kunt u Centix inzetten.

 

Centix heeft de laatste onderhoud- en inspectieplannen beschikbaar voor zijn klanten. De beschikbare onderhoud- en inspectieplannen kunnen worden geïmporteerd in Centix. Van ladders en valharnassen tot aanhangwagens of handpallettrucks, maar ook afkortzagen, agregaten, slijpmachines en zelfs schaftketen kunt u erin zetten. Ook kunt u zelf uw eigen onderhoud- en inspectieplan samenstellen. Heeft u liever maatwerk voor uitgebreide of complexe onderhoud- en inspectieplannen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

 • Woningbouw, beheer, onderhoud vastgoed
 • Bouw
 • Onderhoud en inspectiebedrijven, keuringsbedrijven
 • Gemeentes
 • Brandweer
 • Installatiebedrijven
 • Industrie

NEN 3140 keuren met Centix

Het meeste elektrische gereedschap wordt zowel visueel als NEN 3140 gekeurd. In Centix kunt u elk type arbeidsmiddel keuren. Centix kent de best practice aanpak om simpel en conform de wet- en regelgeving zowel de visuele- als elektrische keuring te doorlopen.

 

Met de QR-code stickers, de Centix Mobile App en uw eigen meetinstrument keurt u altijd en overal snel al uw gereedschap.

Centix in de praktijk
Gemakkelijk en snel keuren
Geschikt voor elk type arbeidsmiddel
Inspecties direct vastleggen
Vorige slide
Volgende slide

Resultaten met Centix

 • 150 onderhoud- en inspectieplannen die u direct kunt toepassen, zorgen ervoor dat u onderhoud en inspectie tijdig kunt plannen en uitvoeren.
 • Betrouwbare data die voor iedereen online beschikbaar is.
 • Er wordt veiliger, efficiënter, gecentraliseerd en papierloos gewerkt.
 • U bent echt in control, want:
  1. u (of uw klant) heeft beter inzicht (door kleurengebruik in Centix) of er op korte termijn keuringstermijnen verstrijken.
  2. een goede keurings- onderhoudshistorie van de materialen.
  3. de mogelijkheid om sneller en eenvoudiger de gewenste informatie te analyseren.
 • Verbeterde klantenservice/ dienstverlening richting uw klanten, omdat zij op hun beurt beter overzicht en inzicht hebben in de staat van hun materieel.
 • Centix levert heel veel waardevolle data op die gebruikt kan worden voor analyses om de werkwijze nog efficiënter te maken.
 • U bespaart (onderhouds)kosten, omdat u op basis van de gebruik- en onderhoudshistorie beslissingen kunt maken over (periodiek) onderhoud van gebruikte middelen/ materieel.
 • Mogelijkheid tot werken met QR-codes die u op uw machines, materieel, apparaten plaatst. De inspecteur of monteur scant de code en ziet hiermee recent beschikbare gegevens in Centix, inclusief keuringsdatum, onderhoudshistorie en locatie, waar het thuishoort.
 • Door mogelijkheden tot koppelingen met allerlei NEN 3140 apparatuur en testbanken kunnen resultaten van metingen direct in Centix worden gezet. U hoeft informatie dus niet meer dubbel in te voeren. Dit scheelt tijd en zorgt voor fouten reductie.

Organisaties die al gebruik maken van Centix

Maak zelf kennis met Centix Online door een gratis demo account

Liever zelf rondklikken in Centix om een goed beeld te krijgen van onze software? Maak dan nu een gratis demo account aan. 

Binnen 3 simpele stappen kunt u zelf in Centix Online rondkijken:

 1. Vraag een gratis demo account aan via de knop hieronder
 2. Ontvang via de mail in een gebruikersnaam en wachtwoord
 3. Kijk zelf rond in Centix Online

Het demo account is geheel vrijblijvend en stopt automatisch, je zit nergens aan vast en wij hebben geen betalingsgegevens nodig. Deze demo versie bevat vrijwel alle functionaliteiten die Centix te bieden heeft.