Puck: “Bij Centix is iedereen gelijk, ik was nooit dé stagiair” 

Zes maanden lang werkte ze tijdens haar tussenjaar bij Centix, Puck van de Poll (21) is nu toe aan haar volgende stap: eerst op reis en daarna verder studeren. Haar werk bij Centix begon ze als stagiair. “Het was een onderzoeksstage, waarbij ik een kostprijsberekening mocht maken”, licht ze toe. Bij Centix zal Puck gemist worden! “Bedankt voor je waardevolle bijdrage Puck!”  

Ze was al even afgestudeerd (december 2022), maar mocht recent haar diploma International Business Management in ontvangst nemen. Voor zij Centix verlaat, vertelt ze over haar mijlpalen, geleerde lessen en wat het werken bij Centix zo leuk maakt: “Je werkt in een relatief jong team en je mag best wel je ding doen. Dat is fijn!” 

Wat heb je geleerd bij Centix?

“Ik heb vooral werkervaring kunnen opdoen. Ik heb bijvoorbeeld geholpen bij de jaarafsluiting en heb ontdekt hoe het salesproces in elkaar zit. Verder heb ik meegewerkt aan de vernieuwing van het marketingplan. Daarbij paste ik dan kennis van school toe, wat ik combineerde met wat ik in de praktijk zag bij Centix. Voor 2023 moesten er nieuwe doelstellingen komen, een vernieuwd marketingplan. Samen zijn we vanuit Centix ook internationale mogelijkheden aan het bekijken. Met consultant René Dautzenberg hebben we daarvoor een plan van aanpak gemaakt. Dat willen we eerst uit te rollen in België. Daarna kijken we verder om ons heen. Het is goed voor het bedrijf dat ze hun vleugels uitspreiden. Het stond vorig jaar al in het marketingplan, dat we zouden gaan kijken naar kansen in de markt. Ik vind het leuk om te zien dat het nu langzamerhand begint te lopen. Dat ik het resultaat nog kan zien binnen het half jaar dat ik hier nu werk.”

Waarom stagelopen bij Centix?

“Hier bij Centix verwachten ze dat je ook zelf met ideeën komt. Wat dat betreft is iedereen gelijk bij Centix. Iedereen doet de dingen waar hij zelf verantwoordelijk voor is. Tijdens een stage is dat erg prettig. Ook omdat je dan wel echt serieus genomen wordt. Ik was nooit dé stagiair, maar werd gezien als iemand die iets ging onderzoeken. Dat onderzoek was echt van waarde voor het bedrijf. Het was tenslotte ook in hun belang dat er een resultaat uit zou komen, waar ze wat aan zouden hebben en waar ze wat mee kunnen doen. Ik zou het andere studenten zeker aanraden als stageplek. Gewoon doen!” 

Pucks mijlpalen:

Ze begon haar tussenjaar als financieel medewerker, maar pakte steeds meer sales werkzaamheden op, zoals het maken van offertes. Zeker is dat de afwisseling (al tijdens haar stage) groot was. Zelf noemt ze haar mijlpalen vanaf stage tot nu:   

  • Onderzoek naar en maken van een kostprijsberekening.
  • De bijdrage aan de jaarafsluiting.
  • De dagelijkse financiële werkzaamheden als inkoop facturen inboeken, bankafschriften inboeken, debiteurenbeheer, et cetera.
  • De vernieuwing van het marketingplan.
  • De opstart van het internationaliseringstraject.

"Ik zou het andere studenten zeker aanraden als stageplek. Gewoon doen!”

Pucks werkdag:

“Mijn werkdagen zijn heel afwisselend”, vertelt Puck. “Ik begin de dag meestal met het bankafschrift inboeken. Verder kijk ik dan wat een dag brengt. Het ene moment hou ik me bezig met sales offertes, het andere moment ben ik bezig om financieel analyses te maken. Er zijn veel vaste dingen, maar ook ad hoc zaken. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig om een van onze processen zo efficiënt mogelijk in te richten en te optimaliseren. Voor onze ISO certificering moeten we redelijk veel documenteren. In die documentatie staat hoe een proces uitgevoerd moet worden, zodat deze telkens op eenzelfde manier gedaan wordt. Wij moeten dingen monitoren. Als je met zulke dingen bezig bent en je erin verdiept, kom je erachter hoe iets werkt. Ook zie je dan soms dingen, waarvan je bedenkt dat het misschien anders kan. Ik onderzocht dan hoe zoiets uitgevoerd kon worden en legde het resultaat daarvan voor aan ISO kwaliteitsmanager Alexander Westerman die dit in de praktijk brengt.”  

 

Toekomst

Voor nu gaat Puck backpacken in Australië. Als ze terugkomt zal ze beginnen met haar masters in management. “Hierbij kun je je specialiseren. Ik wil graag financieel management gaan doen, maar misschien denk ik er tegen die tijd wel anders over.” Op de vraag of we haar in de toekomst nog terugzien, antwoordt ze dat ze alle opties open laat: “Zeg nooit, nooit. We zijn dan twee jaar verder en ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken.”