MSP Onions is het eerste uien-verwerkende bedrijf dat alles digitaal doet, vertelt Willem Meulmeester van de technische dienst. Heel veel bedrijven – ook samenwerkende partijen – doen hun registratie nog op papier. “Wij hebben alles digitaal. Ook het onderhoud.” Omdat de uienfabriek bijna continu draait (in shifts tussen 04.00 uur en 23.00 uur), wordt bij de planning van onderhoud ook rekening gehouden met een fluctuerende vraag en aanbod.
“De machines kunnen niet altijd uit”, zegt Willem. “Vorige week was er minder verkocht en lag het magazijn vol. Toen stond de sorteerder stil. Dan is het van belang dat we dan de mensen plannen die aan de sorteermachine kunnen sleutelen, want vervolgens draait die machine weer drie weken non-stop. Onze core-business is uien verkopen. Dat blijft een natuurproduct. Van tevoren is niet bekend hoeveel er binnen komt.” Gemiddeld sorteert en verpakt MSP Onions in de nieuwe fabriek met gemiddeld zes man 1000 ton op een dag. In de oude fabriek, waar de automatisering nog niet is doorgevoerd werken 35 man die 1500 ton per week verwerken.
Bij het verwerken van de uien moet MSP Onions voldoen aan de strikte voedselveiligheidsnormen van BRC voedselcertificering. Dat alle registraties met Centix nu digitaal plaatsvinden, draagt er volgens het Hoofd Technische Dienst aan bij dat ze gemakkelijker kunnen aantonen dat ze aan die normen voldoen. Dat gaat heel ver volgens Willem. “Centix is onmisbaar geworden voor ons. Dat onze hele onderhoudsregistratie inmiddels in Centix zit, inclusief alle FDA-certificaten, scheelt ons zoveel werk. Voor BRC moeten we ook de kalibraties van de weegschalen registreren, de bezems moeten elk half jaar schoon gemaakt worden. Ook is er een glaslijst, waar we de periodieke controle van de ramen en displays mee bijhouden, zodat er geen scherpe delen bij het voedsel kunnen komen. Dit vinken we digitaal af in Centix.”
Willem Meulmeester - "Je kunt stellen dat we met Centix zijn gegaan van niks registreren naar preventief onderhoud. Zo zorgen we voor continuïteit.”
Onderhoud
“Bij de geregistreerde objecten staan ook handleidingen van machines en technische tekeningen. Als een operator dan bij een machine ziet welk onderdeel hij moet vervangen, kan hij dat zo aangeven op het service formulier van Centix. Dan scannen ze de QR-code op de machine. Vervolgens wordt het objectdetail geopend. Daarop kan hij aangeven welk onderdeel vervangen is/ vervangen moet worden. Dat scheelt uitzoekwerk en gaat veel sneller.” Kleine reparaties doen de operators zelf. Het grotere onderhoud wordt ingepland met Centix. “Alles moet sneller en efficiënter”, meent Willem. “De verkopers bij ons verkopen, ervanuit gaande dat alles draait. Als er iets niet draait, moeten we bijstellen op volumes. Aan de voorkant gaan er 30 vrachtwagens in, aan de achterkant gaan er 30 auto’s gesorteerd uit. Als je stilligt met zo’n fabriek, loopt dat aardig op. Stilstand kost geld. Omdat we niet willen stilvallen, zijn we ook bezig met preventief onderhoud. Je kunt dus stellen dat we met Centix zijn gegaan van niks registreren naar preventief onderhoud. Zo zorgen we voor continuïteit.”
Data
“Onze doelstelling met Centix was om efficiënter en sneller te kunnen werken”, aldus Willem. “Nu willen we daarin een stap verder gaan. Bij MSP Onions heeft ook de directie toegang tot Centix. Waar ik eigenlijk naar toe wil, is dat we de data uit Centix nog beter kunnen benutten, en dat de directie uiteindelijk beslissingen kan nemen op basis van die data. Als ik het dan zou kunnen weergeven in een dashboard achtige setting zou dat mooi zijn.” Dit geldt ook voor het preventief onderhoud, meent hij. “Op een bepaald moment is het gemakkelijker om de levensduur van onderdelen beter in te schatten. Als er onderdelen versleten zijn, kunnen we terugzien hoe lang die onderdelen er al op zitten. Als dat niet lang genoeg is, kunnen we ertoe besluiten om een andere fabrikant te proberen. Dat is informatie waar we wat aan hebben. Zelfs tot in het detail. Dat we exact weten dat we een cilinder bijvoorbeeld na zoveel miljoen bewegingen moeten vervangen.”
Maximale automatisering
De doelstellingen met Centix worden continu bijgesteld. Het kan Willem niet ver genoeg gaan als het gaat over automatisering. “We streven naar maximale automatisering. Dan is het van belang dat we het onderhoud goed bijhouden. Ook om de onderhoudsintervallen zo beperkt mogelijk te houden en om de continuïteit zoveel mogelijk te waarborgen.
Voor meer informatie over MSP Onions: Bezoek de website van MSP Onions.