MSP Onions: “Centix ondersteunt ons om onze groei ambities waar te maken”

“De hele fabriek sturen we aan met Eqontrol”

Van twee geregistreerde objecten ging MSP Onions naar 2.150 objecten in Centix. De complete installatie wordt nu beheerd in Centix. Dan gaat het over transportbanden, luchtcilinders, motoren, sorteer- en verpakkingsmachines, etc. Ook de sprinklerinstallatie en het ventileringssysteem staan erin. ”Centix helpt ons bij het registreren van het onderhoud. Zo kunnen we het voor de BRC-certificering netjes bijhouden”, aldus Willem Meulmeester van MSP Onions.  

 

Dit laatste is belangrijk in het kader van voedselveiligheidsnormen, waar MSP Onions aan moet voldoen. In de 𝑭𝒂𝒄𝒕𝒐𝒓𝒚 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒇𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆 verwerkt het bedrijf meer dan 1000 ton uien per dag, die worden wereldwijd verscheept. “We proberen dat zo efficiënt mogelijk te doen. Dat doen we door zoveel mogelijk te automatiseren. Centix helpt ons om daarin de (groei)ambities die wij hebben, waar te maken. We kunnen inmiddels niet meer zonder Centix.”

Situatie voor Centix: Registratie op papier

MSP Onions investeert voortdurend in het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid. Een natuurproduct is ieder jaar anders en dat vraagt om flexibiliteit en vakmanschap, zegt Willem. Elke ui wordt gesorteerd op recept, en gaat voor kwaliteitscontrole wel zes keer op de foto voordat de ui gesorteerd wordt. MSP Onions loopt met de automatisering ver vooruit op andere exporteurs van uien. Dankzij een slimme fabriek waarin machines, software – onder andere van Centix – en intelligente netwerken de arbeidsintensieve activiteiten overnemen. De volledige automatisering draagt zorg voor een significant hogere kwaliteit ten opzichte van de rest van de uienmarkt. Het bedrijf werkt sinds 2016 samen met Centix. Voor die tijd werd beheer en onderhoud geregistreerd op papier. De planning van onderhoudswerkzaamheden is voor de fabriek een uitdaging, laat Willem weten. “Veel medewerkers zijn multifunctioneel inzetbaar als operator. De machines kunnen niet zomaar uit, dat is afhankelijk van vraag en aanbod. Dat plan je niet gemakkelijk.”

 

Oplossing van Centix: efficiënt en veilig

Belangrijk voor MSP Onions is de internationaal erkende BRC-certificering voor voedselveiligheid. Dat betekent dat de hele keten van teler tot winkel stap voor stap nagelopen wordt om de voedselveiligheid te garanderen. Transportbanden waar de uien overheen gaan, moeten voedselveilig zijn. Dat de onderhoudshistorie, inclusief specificaties niet meer in mappen zit, maar online inzichtelijk, helpt MSP Onions om aan te tonen dat er onderhoud is gepleegd en dat ze voldoen aan de gestelde normen. Ook handig voor bijvoorbeeld de ARBO, die wil inzien hoe het staat met de veiligheid op de werkvloer. MSP Onions maakt gebruik van diverse oplossingen van Centix. Direct bij binnenkomst moeten bezoekers zich registreren. Dat gebeurt AVG-vriendelijk (anoniem) in een registratie-oplossing van Centix. 

 

Hoe het werkt op de werkvloer…

Eenmaal op de werkvloer aangekomen, laat Willem zien hoe MSP Onions werkt met Centix. “Als er een storing is – bijvoorbeeld bij een van de transportbanden – dan wordt er automatisch een melding aangemaakt in Centix, die binnenkomt bij de technische dienst. Hier wordt de melding opgepakt en komt de monteur het euvel verhelpen. Dat hoeft niet per sé een technische storing te zijn. Het kan ook dat er een uienvelletje op de sensor is gevallen”, zegt Willem. De onderhoudswerkzaamheden van de technische dienst worden ingepland met behulp van de planmodule van Centix. De planning krijgen de monteurs op hun Werkbon app. Hierin zien zij welke werkzaamheden zij die dag moeten uitvoeren. In Centix kunnen via formulieren onderdelen besteld worden en worden brandgevaarlijke werkzaamheden geregistreerd. 

Voordelen/ Resultaten met Centix: Preventief onderhoud

 • Van 2 naar 2.150 middelen geregistreerd met Centix: “In het begin was het een leuk ‘speeltje’. Nu kunnen we niet meer zonder.”
 • MSP kan op een efficiëntere manier het onderhoud in kaart brengen met Centix, onder andere met gebruik van QR Code stickers.
 • Dankzij de registratie heeft MSP Onions direct inzicht/ overzicht op de status van het onderhoud.
 • Met Centix kan MSP Onions een stap verder gaan:
  + Van registratie naar preventief onderhoud.
  + Een optimale planning van de Technische Dienst
  + Registratie van bezoekers volgens AVG om te voldoen aan normen voedselveiligheid
  + Gebruik van data voor management/ investeringsbeslissingen voor de toekomst.
 • Dankzij preventief onderhoud voorkomt MSP stilstand: Centix draagt mede bij aan de continuïteit.
 • Centix helpt MSP om haar (internationale) groei ambities waar te maken.