Meer grip op het beheer van brandweermaterialen: “Met Centix zijn we in control!”

De toegevoegde waarde van werken met Centix voor Brandweer Twente is meer grip is op het beheer van de brandweermaterialen. Coördinator Onderhoud & Techniek Tom Steentjes zegt: “Vanuit wet- en regelgeving (compliance), voorschriften van onze leveranciers en vanuit eigen beleid & veiligheid zijn periodieke controles, keuringen en onderhoud heel belangrijk voor ons. Door dit proces in Centix op te volgen, zijn we in control.”

Natuurlijk is een belangrijke voorwaarde daarvoor dat het systeem goed gevuld dient te worden, geeft Tom toe. “Om het systeem te implementeren werkten er tien key-users in het systeem, waarbij één collega een ronde langs alle voertuigen heeft gemaakt. Daarmee staan nu ruim 8000 objecten met bijbehorende onderhouds- en keuringsinformatie in Centix. Per object kun je in Centix alle informatie van technische gegevens tot aan onderhoudshistorie en verplaatsingen van locatie kwijt. Zo kun je de hele levenscyclus – bijvoorbeeld van ‘redgereedschap’ – erop zetten van moment van aankoop tot afschrijving. Dat heeft als voordeel dat de brandweer de complete keurings- en onderhoudshistorie in Centix paraat heeft”, aldus Tom, die verwacht dat de Brandweer in de toekomst meer zal sturen op die data. Tom: “De bedoeling is dat we straks met een paar simpele klikken de juiste gegevens en resultaten naar voren weten te toveren. Hiermee zijn we volledig in control en kunnen we indien nodig op een eenvoudige wijze rapportages en analyses maken.” 

Tom Steentjes - "Is het nodig om een voertuig vaker naar binnen te halen voor onderhoud gezien het frequentere gebruik? Daar kunnen we in de toekomst meer op gaan sturen."

Op basis van die gegevens kunnen dan ook beslissingen gemaakt worden, die nu vaak worden gemaakt op basis van gevoel en ervaring. “Stel je voor: Als je het aantal inknippen kunt tellen tot het mes bot wordt, kun je daarop inspelen voor de toekomst. Dan weet je wanneer het mes aan vervanging toe is. Ook kunnen we zien hoe vaak een auto terugkomt voor een reparatie en hoe vaak het met een first time fix werd opgelost. Financieel moeten wij natuurlijk ook verantwoording afleggen. Analyses helpen je uiteindelijk weer bij het maken van de begroting. Dit zorgt voor een goede onderbouwing.”

Geleerde lessen

“Dit werkt veel veiliger voor ons, want de foutenmarge is kleiner”

Sinds het begin van de samenwerking met Centix zijn er steeds meer handigheidjes die de key-users in Centix ontdekt hebben. Tom vertelt: “Een eye-opener was bijvoorbeeld het werken met objecttypes. Door vervolgens product-gerelateerde documentatie onder deze objecttypes te hangen, kunnen we op eenvoudige wijze zorgen dat onder hetzelfde merk en type object steeds dezelfde documentatie terug te vinden is. Deze is vervolgens eenvoudig benaderbaar. Daarnaast helpt het ons ook dat we bij “objecten met meterstanden” bij binnenkomst van voertuigen op een eenvoudige wijze de kilometerstand kunnen registreren. Verder is het koppelen van objectlocaties ook een uitkomst. Bij incidenten of oefeningen kan het voorkomen dat op een locatie meerdere voertuigen betrokken/aanwezig zijn. Hierbij bestaat de kans dat materialen tussen voertuigen gewisseld worden. Door voor elk object een locatie in Centix toe te kennen, kunnen we inzien waar het materiaal thuis hoort.”

Toekomst

“Als brandweer blijven ook wij innoveren”, zegt Tom. “Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met het verduurzamen van ons wagenpark door de overstap te maken naar elektrische voertuigen. Bij een aantal van onze kazernes zijn laadpalen geplaatst en staan de eerste vijftien elektrische voertuigen in bestelling.” Verder is de digitalisering van werkzaamheden, onder andere met Centix, een ongoing proces volgens de coördinator Onderhoud & Techniek. “IT is steeds minder weg te denken. Dit zowel in het bestrijden van incidenten als in het beheer van ons materiaal. Het wordt alsmaar belangrijker. Hierbij denkend aan alle software die in onze materialen geïntrigeerd is tot aan de software die we nodig hebben om de materialen te kunnen onderhouden. Daarnaast wordt er steeds meer data gegenereerd, waar we in de toekomst ook alsmaar meer gebruik van kunnen maken. Door deze te analyseren kunnen we ons beheer nog beter afstemmen op het gebruik. Een wens is nog wel om dit op een dashboard te kunnen monitoren.” 

Vrijheid om uit te breiden

Tom is positief gestemd over de samenwerking en denkt dat Centix goed bij de brandweer past. Net als onze brandweerorganisatie wil Centix zichzelf blijven verbeteren. Als team Onderhoud & Techniek willen we dat doen om onze collega’s zo goed mogelijk te kunnen blijven helpen. Centix helpt ons doordat het heel eenvoudig is om objecten te beheren. Het is heel gebruiksvriendelijk. Bij Centix hebben we de vrijheid om uit te breiden bijvoorbeeld. Dat maakt ons als organisatie flexibeler. Hebben we wel vragen, dan wordt er direct wat ingepland en worden we ook snel geholpen.”

 

Voor meer informatie over Brandweer Twente: Bezoek de website van Brandweer Twente.

Benieuwd hoe u uw materieelbeheer efficiënter maakt binnen uw veiligheidsregio of hulpverleningszone?
Vraag dan gratis en vrijblijvend een demo account aan!