Een keursticker of QR-code sticker gebruiken?

Het plakken van een keursticker is geen wettelijke verplichting maar vaak wel de meest praktische aanpak. Het laat zien of iets gekeurd is, tot wanneer de keuring geldig is en soms ook nog welke keuring/ norm is toegepast. Daarnaast is het voor de meeste wettelijke keuringen ook noodzakelijk dat er schriftelijk bewijs moet zijn dat een keuring door een deskundige is uitgevoerd. Dit wordt doormiddel van het keuringsrapport aangetoond.  Een keuringsrapport kan in Centix Online omgevingen via een QR-code sticker op het apparaat opgevraagd worden.

Keursticker

In de meeste gevallen wordt een papieren ronde keuringssticker gebruikt welke in het midden een jaartal bevat of soms de keurnorm toont, daaromheen de maanden van het jaar. De perforatie toont aan tot  welke maand in welk jaar aan de keuringsverplichting is voldaan.

 

In sommige gevallen voldoet een papieren sticker niet omdat de omgeving bijvoorbeeld vochtig is of dat er hoge slijtage op de papierensticker plaats vindt. In deze gevallen wordt er meestal een laminaatsticker gebruikt wat veel beter bestand is tegen vocht en slijtage. Wel hebben deze stickers minder kleefkracht dan de hierboven getoonde QR-code sticker.

QR-code sticker

In bijna alle gevallen adviseert Centix om een QR-code sticker met laminaat te plakken op alle aanwezige en/ of gekeurde items. Daarmee is het voor iedereen gemakkelijk een apparaat te identificeren en is het ‘keurbewijs’ meestal in de vorm van een inspectiecertificaat, snel en efficiënt opvraagbaar. De sticker zit permanent op het apparaat en wordt alleen vervangen als hij onverwachts beschadigd of onleesbaar geworden is.

Keuring, onderhoud en inspectie haakse slijper met Centix