Hemink Groep: “Centix groeit met je mee!”

"Als je voorheen vroeg ‘wat hebben we nu eigenlijk?’, wist niemand dat. Nu kunnen we dat gewoon met Centix zeggen."

Hemink Groep begon als schildersbedrijf, maar is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opererende vastgoedregisseur die zich bezighoudt met vastgoedonderhoud voor woningcorporaties. De groep bestaat inmiddels uit drie vestigingen, gelegen in Holten, Nijkerk en Zaandam. Samen met een aantal andere bedrijven, waaronder een onderneming voor brandvertragende maatregelen, vormen zij de Hemink Holding. Als gevolg van de aanzienlijke groei van de onderneming werd grip houden op het materieel steeds lastiger. Marc van Slooten, materieelbeheerder bij Hemink Holten, werd intern aangesteld om de structuur terug te brengen. Om dit te realiseren, is de organisatie de samenwerking met Centix aangegaan. Wij spraken Marc over deze samenwerking.

Keuze voor Centix: "Orde in de chaos"

Door de snelle groei die Hemink doormaakt, komen er steeds meer materieelstukken bij die goed moeten worden beheerd om zo het overzicht te behouden. Marc: “Degene die in het magazijn liep, beheerde het materiaal en materieel, maar ook al het gereedschap. Op een gegeven moment werd dit te veel en was dit niet meer te managen en is het eigenlijk losgelaten.” Er zijn vervolgens verschillende inhaalslagen geprobeerd te maken, onder andere met een extern keuringsbedrijf. Toch wilde Hemink het liefst het beheer in eigen handen houden. Uiteindelijk is Marc van Slooten intern aangewezen om het materieelbeheer op orde te maken. “Toen ik bij Hemink begon, had ik alleen een kladblok en Excelletje voor het materieelbeheer, verder niks.”

Marc ging opzoek naar een materieelbeheerpakket om zo de verbeterslag in het beheer te kunnen maken. Hij kwam al snel uit bij Centix. “Vanuit mijn vorige werk was ik al met Centix bekend. Dit was daarom een mooi beginpunt. Daarnaast wilde ik iets makkelijks hebben wat voor iedereen goed werkbaar is. Centix is goed in te regelen. Er zijn meerdere aanbieders van beheersoftware, maar de lange expertise en vele uitbreidingsmogelijkheden waar Centix over beschikt, zorgde ervoor dat de keuze is gemaakt om naar Centix te gaan.”

Voordelen van Centix

Hemink registreert meer dan alleen materieel en gereedschap in Centix. Ook vastgoedonderdelen worden geregistreerd, denk hierbij aan een roldeur, blussers en verwarmingsinstallaties. “Dit doen wij puur om het overzicht niet te verliezen.” De organisatie is nu al een halfjaar met Centix aan de slag en krijgt steeds beter inzicht in hun materieelbeheer. De ervaringen van het eerste halfjaar zijn buitengewoon positief. “We zijn zeer tevreden over onze samenwerking met Centix tot nu toe!” Het vastgoedonderhoudsbedrijf merkt al aanzienlijke voordelen op.

Overzicht in wie, wat, waar en wanneer

Het grootste voordeel van Centix voor Hemink is het verkregen overzicht. Marc: “Met slechts één druk op de knop kan ik nu zien hoeveel we bijvoorbeeld van een bepaald type machine hebben en wanneer iets moet worden gekeurd. Dit biedt aanzienlijke meerwaarde, vooral gezien het aantal werknemers dat we in dienst hebben. Op een gegeven moment wil je bijvoorbeeld gewoon weten hoeveel boormachines je hebt. Moet ik er één bijkopen of moet ik ze verplaatsen? Als je voorheen vroeg ‘wat hebben we nu eigenlijk?’, wist niemand dat. Nu kunnen we dat gewoon met Centix zeggen: ‘We hebben zoveel boormachines en zoveel trapjes en ladders en die zijn toegewezen aan die persoon en die aan die persoon’. Als dat eenmaal vastligt, dan staat het vast. Dan is het een kwestie van consistent zijn: consistent toewijzen aan de juiste persoon, consistent nieuwe machines registreren, maar ook de gegevens blijven controleren.”

"Bij Centix krijg je gewoon iemand aan de lijn, dat vind ik wel heel erg fijn."

Centix Mobile App in combinatie met QR-codes

Het werken op locaties wordt voor het vastgoedonderhoudsbedrijf gemakkelijker gemaakt dankzij de Centix Mobile App. De app maakt het mogelijk voor Hemink om ook op locatie hun materieel te beheren. Het werken via een app in combinatie met de Centix QR-code stickers levert aanzienlijke voordelen op voor het bedrijf. “Wat ik heel mooi vind, is dat ik nu tegen de mensen op de werkvloer kan zeggen: ‘Mocht je controle krijgen op de bouw, scan het apparaat en je kunt netjes het certificaat aan de inspecteur laten zien.’ Dat vind ik een groot voordeel.”

Dankzij het materieelbeheer in Centix kan Hemink hun medewerkers meer verantwoordelijk maken voor hun eigen spullen, omdat de spullen op naam kunnen worden gezet en door middel van de QR-codes gemakkelijk inzicht verkregen kan worden in bij wie het materieel hoort. Marc voegt toe: “Op sommige projecten hebben we bijvoorbeeld wel zes schilders lopen, waarvan er soms één de bouw moet verlaten voor een andere klus. Dan vraagt diegene zich af: ‘Welke trap is nu van mij?’. Nu kan diegene de QR-code scannen en zien of dat wel of niet zijn trap is. Op deze manier kunnen ze de bouw verlaten met hun eigen spullen, in plaats van dat deze weer in iemand anders zijn bus verdwijnen.”

Gemakkelijk keuren dankzij standaard checklists

Een belangrijk onderdeel voor het vastgoedonderhoudsbedrijf is het bestaan van standaard checklists voor keuren, die direct toegankelijk zijn via mobiel of tablet. Voor Centix was het keurproces veel omslachtiger. Certificaten werden handmatig uitgeschreven, gescand en vervolgens geüpload. Nu kunnen meetinstrumenten eenvoudig worden uitgelezen in Centix, waarna alle testgegevens automatisch worden doorgestuurd en gekoppeld aan de juiste machine, resulterend in direct beschikbare certificaten. “We zitten momenteel al op 5.000 machines. Als je dat allemaal handmatig moet gaan keuren, is dat niet te doen.”

Support met een persoonlijke touch

De ondersteuning van het Centix supportteam wordt door Marc zeer gewaardeerd vanwege de kwaliteit van de antwoorden en het vriendelijke en behulpzame karakter van de supportmedewerkers. “Bij Centix krijg je gewoon iemand aan de lijn, dat vind ik wel heel erg fijn. Je wordt als je ergens niet uitkomt door de support altijd netjes en goed te woord gestaan.” In een tijd waarin veel ondersteuning digitaal en op afstand plaatsvindt, wordt het persoonlijke contact en de begeleiding door een Centix medewerker gewaardeerd. Marc: “Ik vind de persoonlijke touch heel prettig.”

Fase 2: Doorbelasten op projecten

Hemink bevindt zich momenteel in het eindstadium van de eerste fase, waarin het laatste deel van de werknemers wordt geregistreerd en er een duidelijk overzicht wordt verkregen in het materieelbeheer. Hoewel fase één nog niet is afgerond, heeft Marc al stappen ondernomen richting fase twee. Hij vindt namelijk dat wanneer men dit traject ingaat er ook doorgepakt moet worden. In een online productdemonstratie heeft de Product Owner van Centix de wensen voor fase twee aangehoord en toegelicht hoe Centix in deze fase ingezet kan worden.  

Marc legt uit hoe fase twee er voor Hemink uitziet: “Op dit moment worden alle kosten geboekt als algemene kosten, maar dit is niet helemaal reëel. De één moet namelijk een heftruck huren en de ander heeft hem van de groep zelf. Dit geeft een scheef beeld in de kosten. Uiteindelijk moet er een Hemink materieeldienst komen en zullen wij een belasting doen van in gebruik staande machines. De volgende fase is daarom dat we de grote stukken – en dan heb ik het echt over grote machines als verreikers en heftrucks – alvast op projecten gaan doorbelasten. Vervolgens dat zo naar beneden terugdrukken dat ook de kleinere machines worden doorbelast. De extra modules van Centix zorgen ervoor dat dit allemaal mogelijk is.”

Conclusie

Het vastgoedonderhoudsbedrijf is blij met het overzicht dat het materieelbeheersysteem van Centix heeft geboden. Ze zijn dan ook zeer tevreden over de samenwerking met Centix. Marc: “Tot nu toe bevalt de samenwerking met Centix heel goed!” Het bedrijf raadt Centix dan ook van harte aan: “Wil je overzicht hebben over het materieel wat je in gebruik hebt, zeker als je als bedrijf groeiende bent, dan is Centix dé oplossing. Als je blijft vasthouden aan ouderwetse methoden zoals het gebruik van Excel, loop je vroeg of laat vast. Met Centix heb je hier geen last van, want Centix groeit met je mee!”

Ervaar Centix Online zelf en vraag uw eigen
demo account aan!

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u Centix zelf eens uitproberen voor uw organisatie? Vraag dan snel een demo aan! Het is vrijblijvend en gratis!