Centix optimaliseert het keuringsproces voor Dunea en CE-ESTER: “Met Centix hebben we de regie in handen”

Drinkwaterleverancier Dunea telt ongeveer 580 medewerkers, waaronder 70 monteurs. Met meer dan 4.000 objecten verdeeld over 11 hoofdlocaties is het beheer van materieel een complexe taak. Om dit te stroomlijnen, gebruikt Dunea de materieelbeheer software van Centix. “Met Centix hebben we de regie,” aldus Jonathan den Hertog, specialist materieelbeheerder bij Dunea. Voor de jaarlijkse keuringen van materieel werkt Dunea samen met extern keuringsbedrijf CE-ESTER, dat ook in Centix werkt. In het geval van Dunea en CE-ESTER heeft Centix zich bewezen als een waardevol instrument om het extern keuringsproces te optimaliseren.

Dunea: “Veiligheid van werken en veiligheid van data is voor ons van groot belang”

Waarom een extern keuringsbedrijf?

Dunea werkt inmiddels al geruime tijd met de software van Centix. Het uitvoeren van keuringen, werd voorheen uitgevoerd door een eigen keurmeester. Toen deze keurmeester met pensioen ging, viel er een belangrijke kennisbron weg. Jonathan: “Hij had alle kennis en kunde in zijn hoofd.” Vanwege het wegvallen van de keurmeester en in een tijd van personeelstekort koos Dunea ervoor om de jaarlijkse keuringen uit te besteden. Op deze manier wordt de kennis uitbesteed en kunnen eigen keurmeesters zich ook focussen op andere werkzaamheden, zoals het nakijken van installaties.

Het drinkwaterbedrijf besloot samen te werken met extern keuringsbedrijf CE-ESTER. Jonathan: “Veilig werken staat bij ons hoog in het vaandel. We werken samen met CE-ESTER om ons materieel veilig te houden en Centix past daar goed bij, omdat veiligheid van data voor hen van groot belang is. CE-ESTER voert niet alleen keuringen, maar ook onderhoud uit, dat in Centix wordt geregistreerd.” Dat het externe keuringsbedrijf ook in Centix werkt, was een extra reden om voor deze samenwerking te kiezen. “Doordat CE-ESTER als externe keuringspartij in hetzelfde systeem werkt, is er inzicht en overzicht op het gekeurde materieel en een universele werkwijze.” Desondanks heeft Dunea het materieelbeheer in eigen handen. “Dat komt omdat niet alle objecten die we geregistreerd hebben staan door CE-ESTER gekeurd hoeven worden. Zo blijven wij in control.” Michel Steggerda van CE-ESTER zegt: “Sommige klanten willen de regie in eigen handen houden. Door samen goede afspraken te maken, voeren wij keuringen uit in de Centix-omgeving van de klant. Bedrijven die op gebied van materieelbeheer geheel ontzorgd willen worden, brengen wij onder bij ons in het klantportaal van Centix.”

CE-ESTER: “Meer bieden dan alleen keuringen”

CE-ESTER keurmeester Slobodan Ristic: “Bij veel organisaties zie je dat informatie gefragmenteerd is. Dan vind je informatie over certificaten en opleidingen in het ene systeem, informatie over gereedschap binnen een ander systeem. Dat maakt het lastig om te bundelen. Bij Dunea hebben we met Centix een platform dat alle systemen koppelt. Wij werken exclusief in Centix. Alles is altijd voor iedereen inzichtelijk, zoals verlopen keuringdata en APK-keuringen.”

Slobodan beschrijft het Centix systeem als “een powerhouse”: “Sommige bedrijven kiezen ervoor om alleen te keuren, documenteren, stickertje erop en vervolgens een Excelsheet naar de klant te sturen. Wij doen voor de klanten echt de inventarisatie, we maken met Centix inzichtelijk waar ze wat hebben liggen, met zo weinig mogelijk wildgroei. Het voordeel is dat dan minstens een keer per jaar alles strak wordt getrokken in een systeem. Kijk, de monteurs staan met de schoenen in de modder, zijn fysiek keihard aan het werk en vergeten dan wel eens wat. Dan blijft er hier en daar nog wel eens gereedschap slingeren in de bus of op locatie. Het biedt de mogelijkheid om strak te werken. Wij kunnen met Centix de klanten meer bieden dan alleen keuringen.”

Keurmeester Ristic: “Het Centix systeem is een powerhouse!”

Efficiënt plannen

Relatiebeheerder Michel Steggerda van CE-ESTER deelt hoe het systeem van Centix hen ondersteunt bij het plannen en uitvoeren van keuringen voor diverse klanten, waaronder Dunea. “Centix stelt ons in staat om efficiënt te plannen.” De kracht van Centix voor CE-ESTER ligt in de mogelijkheid om afspraken vast te leggen en objecten te controleren. Bij Dunea werkt CE-ESTER met twee verschillende workflow stromingen: keuringen van grote machines, waarbij per machine een werkbon wordt aangemaakt, en keuringen van meerdere kleine materieelstukken, die samen op één werkbon staan.

Keurmeester Steven Bulk van Dunea zegt: “Voordat CE-ESTER komt, melden we aan de locatiebeheerder wat er gekeurd gaat worden en wat er zou moeten liggen. In principe ligt het ook altijd op die locatie, maar soms moet materieel worden teruggeroepen naar de locatie om te keuren. Gelukkig staat alles overzichtelijk in Centix en kunnen we het snel terugvinden.”

Elektrische meting van een pomp bij Dunea
Visuele keuring van een steiger
NEN3140 keuring van een pomp

In de praktijk: van keuring tot administratie

De mogelijkheid om meer te kunnen bieden dan alleen keuringen, is ook precies hetgeen Dunea trok naar CE-ESTER in combinatie met Centix. Keurmeesters Slobodan Ristic (CE-ESTER) en Steven Bulk (Dunea) vertellen hoe de optimalisatie van het keuringsproces voor hen in de praktijk uitpakt. Slobodan zegt: “Ik kom op locatie en open de Werkbon App (het logboek). Daarin zie ik gelijk wat er van mij wordt verwacht. Dan open ik de Centix Mobile App, die wij gebruiken voor het keuren, en ga aan de slag.” Keurmeesters Steven en Slobodan werken nauw samen tijdens het keuren. Steven Bulk: “Ik loop als keurmeester vanuit Dunea mee en zal zoveel mogelijk aangeven, waar welk object ligt. Sommige locaties zijn zo groot. Dan moeten we meerdere sublocaties bij langs.” Keurmeester Ristic geeft aan het fijn te vinden dat zijn collega keurmeester meedenkt. “Bij grote klanten werken we vaker samen met hun eigen keurmeesters.”

De keurmeesters vullen zelf zoveel mogelijk de werkbonnen in, liefst in het veld, zodat de medewerkers van de planning ontlast worden en aan het echte werk toekomen. Slobodan: “In de Werkbon App zetten we aan het einde de aantallen. Wanneer ik wegrijd, sluit ik de werkbon. Dan weet de planning bij CE-ESTER ook dat ik klaar ben. Aan het einde van de dag vul ik dan mijn uren in. Daarbij vul ik ook mijn niet factureerbare uren in, bijvoorbeeld reistijd, inclusief eventuele vertragingen. Door de koppeling met Snelstart is de administratie verwerking achteraf ook efficiënter.” Slobodan is erg enthousiast over het werken met Centix: “Het maakt het werk voor mij als keurmeester gaaf. Bijna alle werkzaamheden doe ik zelf. Van keuren tot administratie. Dat maakt dat het een toffe baan met veel variatie is.”

Centix: Innovatie en toekomstperspectieven

De samenwerking tussen Dunea, CE-ESTER en Centix heeft geleid tot significante verbeteringen in het keuringsproces en het beheer van objecten. Zowel Dunea als CE-ESTER kijken uit naar de toekomstige ontwikkelingen met Centix. Dunea heeft plannen om het systeem uit te rollen naar alle medewerkers, terwijl CE-ESTER de flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden van Centix blijft benutten voor hun keuringsactiviteiten. “Het is daarbij zeker ook een middel om onze groei verder te faciliteren”, aldus de relatiebeheerder. Alle betrokkenen zijn het eens: “De samenwerking met Centix is zeer prettig. Centix helpt ons echt de regie te behouden, processen te optimaliseren en de samenwerking te versterken.”

De casus van Dunea en CE-ESTER toont aan dat digitalisering van keuringsprocessen een waardevolle investering is voor organisaties die streven naar efficiëntie, controle en veiligheid. Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van deze klantcase en wil je meer weten over de mogelijkheden van onze software? Neem contact met ons op of vraag een online productdemonstratie aan.

Ervaar Centix Online zelf en vraag uw eigen
demo account aan!

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u Centix zelf eens uitproberen voor uw organisatie? Vraag dan snel een demo aan! Het is vrijblijvend en gratis!